Történet

TAEKWON-DO

A Taekwon-do kifejezés koreai eredetű, s a három szó összevonásából keletkezett: TAE=lábtechnika, vagy rúgás; KWON=kéztechnika, vagy ütés; DO=művészet, út, módszer. Szószerinti fordításban tehát a Taekwon-do annyit tesz, mint a láb- és kéztechnikai küzdés művészete. A Taekwon-do elsősorban egy rúgásokra, ugró rúgásokra, ütésekre, hárításokra épülő jellegzetesen koreai harcmodor; önvédelmi rendszer; modern küzdősport.

Másodrészt, egy sajátos életformát és viselkedésmódot, szigorú nevelési rendszert, egyféle belső tartást, filozófiát, önként vállalt katonai fegyelmet és harcos spiritet jelöl.

A koreai nyelven íródott Taekwon-do-t tehát semmiképpen sem szabad összetéveszteni, vagy keverni az üres kezet jelentő japán karate fogalmával. Az egyik koreai, a másik japán eredetű, és a koreai stílusban a rúgások és ugró rúgások dominálnak. Ha a koreaiak álláspontját fogadjuk el, miszerint minden ázsiai országnak illő saját nyelvén neveznie nemzeti küzdősportját, akkor igaz, hogy a Taekwon-do az Taekwon-do és nem karate. A Taekwon-do a japán karatétól a jóval fejlettebb, sokrétűbb és látványosabb lábtechnikájával tér el. Emellett a rendkívül gazdag lábmunka mellett, rengeteg kéztechnikai elem található, de a karatétól eltérően a gyakoroltatásnál mintegy 70:30 arányban több idő fordul a rúgások fejlesztésére.

A magyar Taekwon-dot Harmat László 9. danos nagymester alapította meg 1977. szeptember 7-én. A svéd válogatott tagjaként versenyzett. Edzett az USA-ban, Kanadában és Koreában. General Choi Hong Hi nagymester személyes tanítványa volt.

 

KICK-BOX

A kick-box sport az 1970-es évek elején-közepén alakult ki az Egyesült Államokban, majd került át Nyugat-Európába. Az alapítók között mindenekelőtt az amerikai Mike Andersont és a német Georg Brücknert kell megemlíteni. Az első időkben olyan ikonikus, egykori karate harcosok voltak a sportág arcai, mint az amerikai Bill „Superfoot” Wallace, Joe Lewis, Chuck Norris és Jeff Smith, valamint Európában Dominique Valera.

Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó, elsősorban távol-keleti eredetű tradicionális harcművészetek – a (japán eredetű) karate, a (kínai eredetű) kung-fu és a (koreai eredetű) taekwon-do – mozgásanyagát továbbfejlesztve, illetve azokat ötvözve a box technikákkal, egy önálló küzdősportot hozzanak létre. A kick-box sport sohasem tagadta a tradicionális gyökereit, de önmagát mégsem harcművészetként, hanem egy modern, kifejezetten versenycentrikus küzdősportként határozta meg.

A kick-box sporttal (sportkaratéval), 1977-78 folyamán, osztrák WAKO sportolók (Peter Land, Michael Putz, Gerhard Tuschla, Horst Prelog) ismertették meg későbbi magyarországi követőiket, akik eredetileg a shotokan karatét gyakorolták a budapesti Hunyadi SE-ben. A Hunyadi SE akkori elnöke Koncz János, elnökhelyettese Galambos Péter volt. A kick-box sport magyarországi megalapításában is alapvetően ők ketten játszottak főszerepet, azzal, hogy az elsődleges vezető Koncz János volt. A kezdetek során, valamint a későbbiekben is, meghatározó jelentőségű volt a szakág akkori titkárának, Kira Péternek a munkája.

Magyarországon a kick-box sport szervezete hivatalosan 1979-ben alakult meg, az akkori Karate Szakbizottságon belül létrehozott All-Style Sportkarate Szakág révén (ebben az időben nem önállóan, hanem a Cselgáncs Szövetségen belül létrehozott szakbizottsági formában működhetett csak a shotokan és a kyokushin karate, a tae-kwondo és az all-style sportkarate). Az All-Style Sportkarate szakág – a többi küzdősport szakággal együtt – csak évek múlva hozhatta létre önálló sportszövetségét.

A Szövetség (illetve jogelődje) első vezetője az alapítástól Koncz János, elnöke 1984-től 2015-ig pedig dr. Leyrer Richárd volt. A Magyar Kick-box Szövetség jelenlegi elnöke Galambos Péter, aki az alapítástól kezdve ellátta az alelnöki teendőket.